Ga naar hoofdinhoud

Soglasije heeft sinds haar oprichting in 2015 diverse concertreizen gemaakt in Rusland, Oostenrijk en Wit-Rusland.

Tijdens deze succesvolle concertreizen werkte Soglasije samen met diverse (professionele)koren, orkesten en dirigenten. Zo zongen wij in Sint Petersburg samen met o.a. kinderkoor Perezvony van de vermaarde Glinka muziekschool. En zongen wij tijdens een masterclass samen met het wereldberoemde koor van het Michailovsky theater uit Sint Petersburg onder leiding van dirigent Vladimir Stolpovskikh. In 2018 werkten wij samen met bekende dirigent Valery Polyansky en samen met de professionele koren: the State Symphony Capella of Russia, the Grand Choir “Masters of Choral Singing”, het Synodaal koor en het MGU Academisch koor van de Staatsuniversiteit Lomonosov, allemaal uit Moskou. In 2022 werkten wij samen met bekende bariton Gilad Nezer en voor 2023 staat een samenwerking gepland met het VU-orkest van de Vrije Universiteit uit Amsterdam en het Studentenkoor van de Universiteit van Amsterdam.

 

Concertreis Grodno (2020)

Soglasije is in februari 2020 op uitnodiging afgereisd naar Grodno in Wit- Rusland om deel te nemen aan het Kolozhski Blagovest korenfestival. Het festival heeft een internationaal karakter en draait om Russisch-orthodoxe koormuziek. Het was bijzonder om dit korenfestival mee te maken. In een reeks 37 koren (gedurende 2 dagen) traden we op in de Heilige voorbede kathedraal voor een internationale jury en een overvolle zaal. In een kort programma van ongeveer 25 minuten brachten we 5 liturgische liederen ten gehore, waaronder composities van Hilarion en Rachmaninov. We sloten af met Spasi Bozhe (P. Tsjesnokov) met een glansrol voor onze bariton solist Nico Klaassen. We behaalden de derde prijs in de categorie seculiere koren. Onze dirigent ontving de prijs uit handen van de directrice van het festival, Natalja Gaplitsjnik, die ons ‘de ontdekking van het festival’ noemde. Ze vertelde dat wij onder de bezielende leiding van Serge Latychev doen wat muziek hoort te doen, namelijk mensen raken. Naast het optreden voor de jury hadden we nog een optreden in dezelfde kathedraal in een avondprogramma. Alle prijswinnende koren presenteerden zich als afsluiting van het festival nogmaals in een galaconcert in de Stadstheater van Grodno. Wat hebben we veel prachtige muziek gehoord!

Concertreis St Petersburg (2019)

Eind september 2019 zijn we met het koor naar het prachtige Sint-Petersburg geweest. Hier traden we op verschillende podia op, met als hoogtepunt het concert in de Fjodorovski-kathedraal. Ook indrukwekkend was de masterclass met het koor en de dirigent van het Mikhailovsky -theater. 25 september: optreden in het Alexander Nevsky Klooster 26 september : optreden in de spiegelzaal van de Universiteit van Cultuur 29 september: optreden in het Muzieklyceum 30 september: concert in de Fjodorovski-kathedraal Natuurlijk bezochten we ook de vele bezienswaardigheden zoals de Hermitage, het Russisch Museum, de Peterhof, de Bloedkathedraal, de Kazan kathedraal en het Rumyantsev-paleis met een indrukwekkende expositie over de belegering van St-Petersburg (Leningrad) in de tweede wereldoorlog.

 

Concertreis Moskou (2018)

De tweede concertreis naar Moskou vond plaats van 29 maart- 4 april 2018, en deze draaide rond het hoogtepunt op de laatste dag van de reis: de uitvoering van de Mattheus Passion van Hilarion. Op 3 april stond Soglasije hier op het podium van de Crocus City Hall om samen met vier gerenommeerde koren en orkest uit Moskou o.l.v. Valerij Poljanskij de prachtige en indrukwekkende Mattheus Passion uit te voeren. Extra bijzonder was dat componist en metropoliet Hilarion Alfeyev zelf meewerkte aan de uitvoering van dit majestueuze werk. Daarnaast hebben we in Moskou nog vier concerten gegeven met ons vernieuwde reguliere programma:

30 maart: concert in de Universiteit van Moskou
31 maart: concert in Tsaritsyno Museum i.s.m. MIFI mannenkoor
1 april: concert in het Danilov klooster met het jeugdkamerkoor van het
klooster
2 april: concert voor studenten van het Schnittke Instituut

Naast alle optredens hebben we natuurlijk ook de stad bezichtigd. We bezochten het Rode plein, wandelden langs de Basilius kathedraal en namen een kijkje in het winkelcentrum GUM. Ook wandelden we door de sneeuw in het nieuwe stadspark Zaryad’je dat aan de Moskwa rivier is aangelegd. Niet te vergeten: we maakten excursies naar het Danilov klooster en het Kolomskoje paleis.

Concertreis Wenen (2017)

Deze concertreis stond in het teken van deelname aan het festival “Wien, Stadt der Chöre”. Soglasije heeft tijdens deze reis verschillende uitvoeringen gegeven:

5 mei: gezamenlijk concert ter nagedachtenis van de gevallen soldaten;
5 mei: avondconcert in de Russisch Orthodoxe Kerk
6 mei: middagconcert Sankt Peterskirche;
6 mei: gezamenlijk avondconcert in de Minorettenkirche
7 mei: concert Minorettenkirche
8 mei: herdenking bevrijders

Concertreis Moskou en steden in de Gouden Ring (2016)

Onze eerste concertreis was in september 2016 is naar Moskou en enkele steden van de zogeheten ‘Gouden Ring’ (Ivánovo, Kostroma, Palech, Pljoj, Shuja, Soezdal). Verrassend voor ons was dat zowel het publiek, als muziekprofessionals zo enthousiast reageerden op onze optredens. Eén van de concerten gaven wij in het kindertehuis Interdom in Ivánovo. Hier wonen ruim 600 kinderen die wees zijn, een moeilijke thuissituatie hebben of uit oorlogsgebieden afkomstig zijn. Naast goede basiszorg en scholing biedt Interdom deze kinderen een brede ontwikkeling met het oog op een zelfstandige toekomst. Het beoefenen van muziek wordt daarbij gezien als één van de mogelijkheden voor de kinderen om zich creatief te uiten en te ontplooien. Het kinderkoor van deze school draagt dezelfde naam als wij. Met trots meldde Kinderkoor Soglasije (o.l.v. dirigent Yevgeni Bobrov) dat zij de tweede prijs wonnen op een concours van kinderkoren in Ivánovo.

Back To Top