skip to Main Content

Kamerkoor Soglasije o.l.v. dirigent Serge Laychev

(Noord-Hollands Dagblad vrijdag 23 juni 2017 door Cees Brugman)
Kamerkoor Soglasije onder leiding van de uit Rusland afkomstige dirigent Serge Latychev

Kamerkoor Soglasije is een ambitieus vocaal gezelschap met zangers uit Noord-, Zuid Holland en Utrecht.  In Zaandam wordt wekelijks gerepeteerd vanwege de centrale ligging.

In januari 2016 werd Soglasije opgericht met als doel bekende en minder bekende Russische composities uit te voeren tijdens een concertreis naar Rusland in datzelfde jaar.  Vrij vertaald betekent de naam Soglasije ‘verbinding’ of ’harmonie’.
In september 2016 werd deze reis gerealiseerd met dertig vocalisten waarvan een derde afkomstig is uit Rusland maar in Nederland woont.  Het repertoire is klassiek, liturgisch en traditioneel’. Acht concerten werden gegeven in Moskou en Ivanovo waarvoor grote belangstelling was. Het publiek, dat toch gewend is aan uitnemende prestaties van Russische koren en orkesten, beloonde het koor zelfs met staande ovaties.

Verantwoordelijk voor de vocale prestaties is de uit Rusland afkomstige dirigent Serge Latychev die de zangers voortdurend weet te inspireren en een grote kennis heeft van het Russische repertoire. Hij is ook bekend als dirigent van het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor. Vooral de Russisch- kerkelijke muziek is complex en vraagt om veel inzicht en ervaring van de dirigent.

Dat het koor reislustig is blijkt ook uit het feit dat men ook in mei in Wenen succesvol heeft deelgenomen aan het Russische Korenfestival ‘Wien,Stadt der Chöre’. Momenteel bestaat het voornemen in april 2018 passiemuziek van de befaamde Russische componist Hilarion uit te voeren in Rusland. Deze indrukwekkende muziek, ook getiteld ‘Mattheus Passion’, is een muzikale tegenhanger van de ’Mattheus Passion’ van Bach. Dit magistrale Russische oratorium zal in 2019 ook in Nederland in verschillende concertzalen worden uitgevoerd. In Moskou vindt een uitvoering plaats met het Synodaal Koor Moskou en het koor en orkest van de Staatsuniversiteit van Moskou. Soglasije wil uitbreiden tot maximaal 50 zangers. Vocalisten van elke stemsoort (sopraan, alt, tenor en bas) zijn welkom. Wel wordt koorervaring gevraagd en een stemtest hoort bij de selectieprocedure. Er wordt iedere maandagavond gerepeteerd in de Oudkatholieke kerk Zaandam. De tournee naar Rusland neemt 11 dagen in beslag. Van nieuwe koorleden wordt wel verwacht dat men tot en met 2019 lid blijft in verband met uitvoeringen in Nederland

Meer informatie te vinden op de website soglasije.nl

 

Back To Top