Ga naar hoofdinhoud

In haar relatief korte bestaan heeft Soglasije een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd.

2015-2016

Eind 2015 startte Soglasije enthousiast met het instuderen van een inspirerend, ambitieus en afwisselend programma van Russische koormuziek. De zangers die vanaf de start bij Soglasije betrokken waren kwamen hoofdzakelijk vanuit andere Byzantijnse koren in Nederland en een klein deel van de koorleden is oorspronkelijk afkomstig uit Rusland, Oekraine en de overige Slavische regio bij ons koor. De eerste succesvolle koorreis bracht het koor naar Moskou en de steden van de Gouden Ring. Ons koor werd enthousiast onthaald door zowel publiek als muziekprofessionals, een mooie herinnering!

2017

In 2017 werd koor Soglasije uitgenodigd voor een internationaal koren festival in Wenen. Daar heeft Soglasije diverse concerten uitgevoerd, soms ook samen met andere koren en b.v. in de St.Nicolaus kathedraal. Ook hier werd de bijdrage van ons koor als waardevol en kwalitatief goed ervaren door het publiek en aanwezigen.

2018

In maart 2018 was ons koor uitgenodigd voor een grote uitvoering van de Mattheus Passion van componist en metropoliet Hilarion (Alfejev) in de Crocus City Music Hall in Moskou voor 6000 toeschouwers en in samenwerking met vier gerenommeerde koren en orkest uit Moskou, onder leiding van bekende dirigent Valery Polyansky, een hele eer en uitdaging voor ons koor! De componist werkte zelf ook mee aan deze uitvoering van dit prachtige, ontroerende werk. Tevens heeft het koor nog diverse concerten uitgevoerd op bijzondere locaties in Moskou in die week, het was een eer en genoegen om met deze groep musici samen te mogen werken. Daarnaast heeft het koor meermaals in Nederland opgetreden in 2018 op diverse locaties.

2019

Na diverse optredens in Nederland hebben wij in 2019 een succesvolle koorreis gemaakt naar Sint Petersburg in Rusland, de culturele hoofdstad. Wij traden op in b.v. het Alexander Nevsky Klooster, de Universiteit van Cultuur en de Feodorovski Kathedraal. Tevens hadden wij het voorrecht om een masterclass te mogen volgen van bekende dirigent Vladimir Stolpovskich, choirmaster en koordirigent van het Michailovksy theater aldaar.

2020

In februari heeft ons koor geparticipeerd in internationaal concours Kolozhski Blagovest korenfestival in Grodno, Wit-Rusland. In een deelnameveld van 37 koren behaalden wij een goed resultaat en zelfs een prijs voor onze uitvoering van Spasi Bozhe van componist Tsjesnokov, een mooie ervaring voor ons koor.

Voor april 2020 stond een zeer ambitieuze concertreeks op het programma: de uitvoering en première van de Mattheus Passion van componist Hilarion (Alfejev) op grote podia in Nederland in samenwerking met het grote MGU-koor en orkest van de Staatsuniversiteit Lomonosov uit Moskou. Door het uitbreken van de pandemie kon deze concertreeks niet doorgaan. Wij hopen in de toekomst wellicht deze prachtige muziek weer eens te mogen uitvoeren. In de lockdown periode zijn de koorleden zelf individueel thuis doorgegaan met repeteren en zingen en dat heeft geresulteerd in een leuke YouTube video van de Vocalise van componist Hilarion. In de loop van het jaar werden de repetities op kleine schaal waar mogelijk weer opgestart, want het mogen en kunnen zingen van deze prachtige muziek zit zo in ons DNA verweven dat bij elke gelegenheid en in de pandemie wij telkens naar mogelijkheden hebben gezocht om te kunnen repeteren.

2021

Voor 2021 stond wederom een groot samenwerkingsproject gepland met het MGU-koor uit Moskou en daarbij het VU-orkest uit Amsterdam om in Nederland en aan de Sorbonne Universiteit in Parijs gezamenlijk concerten uit te voeren. Vanwege de pandemie werd alles echter afgelast en hebben wij pas op 21 november weer ons eerste concert mogen uitvoeren in de Uilenburgersjoel in Amsterdam met een afwisselend programma, het was een feest om weer samen te mogen optreden en de feedback van zowel professionals als publiek gaf ons weer hernieuwde kracht en moed.

2022

In 2022 hebben wij reeds een succesvolle koordag in de Uilenburgersjoel in Amsterdam achter de rug, en er was een veelbelovende samenwerking met het MGU-koor van de Staatsuniversiteit Lomonosov uit Moskou en het VU-orkest uit Amsterdam gepland middels een concertreis naar Moskou en een uitvoering van de Johannes van Damascus cantate in de Christus Verlosserkathedraal en een concert in Dom Muzyki in juli van 2022. Helaas door de huidige situatie in deze regio van de afgelopen maanden is de concertreis geannuleerd en hebben wij een alternatieve planning gemaakt waarin wij dit werk in april 2023 alsnog gaan uitvoeren in Amsterdam en Den Haag met het VU-orkest en het Studentenkoor Amsterdam, wij kijken uit naar deze samenwerking en het uitvoeren van dit prachtige werk. Op 4 juni gaf Soglasije een benefietconcert in de Uilenburgersjoel in samenwerking met bekende bariton GIlad Nezer ten behoeve van de Unicef Oekraïne actie en werkte het koor mee aan het maken van een kerstvideo van het Havenpastoraat voor de bemanningen uit diverse landen van koopvaardijschepen in de regio. Eind september treedt Soglasije op in Westzaan en in december in Zaandam.

Voor het volgend jaar staan er weer twee ambitieuze projecten op onze kalender: het uitvoeren begin april 2023 met ruim 100 koorzangers en 70 orkestleden van een mooi Russisch en Oekraïens concertprogramma in Amsterdam en Den Haag en in september 2023 nemen wij deel aan internationaal concours Voices for Peace in Italië met een gepast a capella koorprogramma. Wij blijven altijd zoeken naar mogelijkheden om vanuit onze passie voor deze prachtige koormuziek uit de Oost-Europese regio als koor te groeien, en deze muziek op kwalitatief hoog niveau en met integriteit uit te voeren. Onze missie is en blijft onder alle omstandigheden om meer mensen met deze muziek kennis te laten maken en de verbinding te zoeken met al onze medemensen middels onze muziek. Wij hopen dit in de komende jaren verder te mogen uitbouwen en kijken met moed en vertrouwen naar onze toekomst!

Back To Top