Ga naar hoofdinhoud

Projectkoor voor uitvoering Russische Mattheus Passion in april 2019

Kamerkoor Soglasije, o.l.v. Sergé Latychev, nam in het voorjaar van 2017 het initiatief voor een meerjarige uitvoering van een heel bijzondere Russische Mattheus Passion. De componist van dit oratorium is Hilarion (Alfeyev), Metropoliet van de Russisch Orthodoxe Kerk. Dit initiatief werd genomen, samen met het koor van de Staatsuniversiteit van Moskou, (dir. M. Askerov) en het Moskouse Synodaal koor, (dir. A. Poezakov).

Het streven is om jaarlijks een aantal uitvoeringen te geven met een gemengd Russisch/Nederlandse bezetting van het koor en orkest in Rusland, Nederland en andere Europese landen.

Voor de drie genoemde koren was de start de deelname aan de uitvoering op 3 april 2018 in de Crocus City Hall in Moskou, samen met The Great Choir ‘Masters of Choral Singing (dir. L. Kontorovich) en het koor van de State Symphony Capella of Russia (dir. Valery Polyansky). Koor, solisten en orkest stonden bij die uitvoering onder leiding van de vermaarde dirigent Valery Polyansky en de rol van prediker werd vertolkt door de componist zelf.

Voor 2019 wordt er gewerkt aan plannen voor twee uitvoeringen in april in Nederland in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam en nog een nader te bepalen plaats, en een in september in Sint Petersburg in Rusland.

De opzet voor deze uitvoeringen is de vorming van een koor van ongeveer 100 zangers, dat wordt gevormd door Kamerkoor Soglasije, een Russisch Universiteitskoor en een speciaal daarvoor in het leven geroepen projectkoor. Geoefende amateurzangers kunnen via een stemtest deelnemen aan het projectkoor. Het repetitietraject start direct na de jaarwisseling en het schema daarvoor wordt vastgesteld, mede aan de hand van de voorkeur, mogelijkheden en behoefte van de deelnemers. De kosten van deelname aan het traject tot en met de uitvoeringen in april 2019 bedraagt € 125,-, inclusief partituur, oefenbestanden en een entreebewijs voor familie, vrienden of kennissen, voor een van de concerten.

Om nader kennis te maken met het koor kunnen belangstellende zangers en zangeressen vanaf maandag 29 oktober 2018 van 19.15 – 22.15 uur wekelijks de repetities bezoeken in de Oudkatholieke kerk aan het Papenpad in Zaandam.

In september 2019 maakt Kamerkoor Soglasije een 8 daagse concertreis naar Sint Petersburg met, naast de uitvoering van de Mattheus Passion, nog minimaal twee andere concerten en een interessant toeristisch programma + bijwonen van repetitie beroepskoor. Voor de uitvoering van de Mattheus Passion werken we samen met het koor van de Staatsuniversiteit uit die Sint Petersburg. We onderzoeken de mogelijkheid voor een verlenging van 4 dagen voor studietraject op het eiland Valaam in het Ladogameer ten noorden van Sint Petersburg.

De kostprijs van de concertreis is afhankelijk van het aantal deelnemers. Een voorlopige begroting, aan de hand van de kosten van eerder gemaakte reizen, is ongeveer € 850,- op basis van verblijf in een tweepersoonskamer. De meerkosten van een eventueel aanvullend studietraject Valaam worden voorlopig begroot op € 400,-.

Voor 2020 staan twee uitvoeringen in Nederland op het programma met een bezetting, zoals die in de Crocus City Hall in Moskou en zijn we in overleg met de Russische gemeenschap in Parijs voor een of meerdere uitvoeringen in de Franse hoofdstad. Tijdens een persoonlijke ontmoeting met Metropoliet Hilarion hebben we de toezegging van hem gekregen dat hij in 2020 bij de uitvoeringen in Nederland aanwezig zal zijn!

Heb je interesse, of wil je nog nadere informatie, neem dan contact op met:

Piet Jansen, voorzitter a.i. / secretaris, E secretariaat@soglasije.nl – M 0650505753 of Sergé Latychev, dirigent, E latychev@planet.nl – M 0653259265

Wil je een concert van Kamerkoor Soglasije bijwonen, dan kan dat op:

Zaterdag 8 december om 14.00 uur in de Oud Katholieke kerk, Papenpad 13, Zaandam

Dinsdag 1 januari om 14.00 uur tijdens het Nieuwjaarsconcert in Museum Hermitage in Amsterdam

 

Back To Top